@rubiadaibrahim

Monday, December 5, 2016

New Zealand: Love is..

Assalamualaikum wbt.

+ Lindis Pass, New Zealand+


5 Disember 2016, maknanya dah sebulan habis trip New Zealand.
Malangnya hati susah betul nak move on. Apa nak buat supaya hati yang tertinggal dekat sana tu dapat balik dekat tuannya di sini..Alahai, kemain bahasa!


Untuk pengetahuan yang tak tahu,Walaupun sebenarnya memang saya nak bagi tahu ni., trip saya ke New Zealand ikut AOTEAROATOUR. Kami jumpa trip ni di Instagram. Dan kami adalah antara pengikut trip New Zealand batch akhir-akhir dah sebab lepas ni mereka akan tutup trip campervan dorang tu.
 

Kenapa?
Katanya dah ramai sangat buat trip campervan tu...Macam cendawan tumbuh selepas hujan dah.
Tapi jangan risau, kalau berani boleh ja plan sendiri ke sana, boleh juga drive campervan sendiri. New Zealand adalah Negara yang selamat untuk solo traveller juga.


 + Solo traveller v/s yang solo travel+


Trip kami ni cover South Island, bahagian yang south/selatan juga. New Zealand terdiri dari North and South Island. Kalau nak cover keduanya, rasanya sekurang-kurangnya 3 minggu kena travel. Seminggu di North Island dan 3 hari di North pun buat rindu selalu, macammana pulak kalau pergi dekat sebulan..Silap haribulan, mencari orang buat teman hidup di New Zealand pulak..Serius jatuh hati sangat-sangat. Parah nih..Aduhai!


+ Glenorchy: Lord of The Rings Scene+


Untuk sampai ke New Zealand yang dekat dengan benua Antartika ni memang panjang perjalanannya. Bertabahlah diri seharian terbang di awan biru. Diawali dengan Malindo Air dari Kota Kinabalu ke Kuala Lumpur selama 2jam50 minit dan transit sekejap di Kuala Lumpur. Sepanjang malam pula terbang dari Kuala Lumpur ke Auckland, jam 1145 malam dan transit sejam di Gold Coast. Mujurlah sempat juga mandi dan salin baju di KLIA. Hari yang sama saya terbang ke Kuala Lumpur ada lawatan dari Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri. Sempat jugalah sengih-sengih menjawab soalan sambil memasak jamuan tengahari..Terbang pun masih pakai baju kerja masa tu, bertabahlah!


Flight dari KK ke KL delayed hamper sejam, sampai pun dah pukul 7 lebih. Terkejar-kejar pula dari KLIA1 ke KLIA2 untuk language dropped dan check in. Sepanjang malam tu tidur sahaja kerjanya sebab kepenatan. Hanya bangun untuk makan dan bila dah sampai. Solat Subuh di atas awan, kemudian sambung tidur semula. Sampai di Gold Coast pagi hari, sempat jugalah cuci muka pakai bedak sikit sebab nak welfie...Kemudian sambung ke Auckland hampir 3jam perjalanan. Dari KL ke Gold Coast, pilotnya perempuan. Namanya Kapten Norhafizah, sangat humble orangnya. Siapa kata perempuan tak boleh drive?..hehehe!

 + Bukan heroin filem+


Tiba di Auckland pukul 430 petang. Kemudian tukar kapal terbang lagi nak ke Christchurch pulak, Sampai di international airport, kena tukar ke domestic. Jangan risau sebab Air New Zealand sangatlah efisien. Boleh drop bag di International dan berlenggang kangkung ke domestic. Insyaallah, language akan sampai juga ke tempat yang dituju. Kakitangannya sangat mesra dan membantu. Dari international. boleh ambil bas airport yang percuma ke domestic. Kalau nak jalan kaki pun boleh, adalah dalam 10 minit. Disebabkan badan belum adapt dengan cuaca sejuk sampai ke tulang, maka kami pun naiklah bas...Oh ya, kami tu merujuk kepada saya dan Izaini, bertudung cream di atas.

 + Glenorchy, so call paradise+


Dari Auckland ke Christchurch terbang dengan pesawat Air New Zealand. Mostly aircrew staff agak berumur tapi sangatlah motherly. Nak minta sampah pun, panggil my love and dear. Rasa disayangi sungguh. Sebelum terbang tu sempat lagi kami minum coklat panas, sebab tak pasti status halal makanan segera yang lain.Padahal kemain terliur tengok burger di depan mata..Kami bertahanlah membawa perut yang berkeroncong sampai ke South Island. Perjalanan kami ni terbang dalam dua jam lebih jugaklah..Sampai di CHC dah pun malam hari..Kalau nak tengok gambar lain, boleh ke instagram saya yang tak habis-habis lagi throwbacknya!Alahai.




 +Geng sisturaoteraoatour+


Memang seharian kami turun naik kapal terbang 29hb tu. Penat tapi seronok sebab tak sabar nak teroka bumi New Zealand. Sedangkan pergi Kundasang yang kononnya Mini NZ tu pun dah teruja bukan main, inikan pula New Zealand sebenar. Sampai di CHC terus ke North South Holiday Park. Naik teksi dalam 5 minit dan sampai...Nantilah saya review satu persatu tempat stay kami..Insya-ALLAH.





Tengahmalam yang sejuk tu memang kena kuatkan semangat. Mana baju berlapis-lapis, mana nak Tarik beg lagi. Nak pulak sampai memang office dia dah tutup, maka berusahalah sendiri cari cabin kami. Awalnya memang nak ambil yang murah iaitu dorm with sharing bathroom. Tapi memandangkan agar sukar nak kongsi dengan orang lain dan bertabah melawan sejuk nak pergi tandas, eloklah ambil yang ada toilet di dalam..First thing yang dicari, of course la heater. Pasang heater masak air panas, makan maggi. Oho, nikmatnya masa tu ALLAH saja yang tahu!




+ Feeling model, sekali sekala+


Jetlag? Haruslah rasa jetlag sebab agak berbeza sikit masa kita dengan sana. Beza 5 jam dan mungkin sebab dah tidur lama di awan biru memang susah nak tidur. Puas pujuk diri sendiri dan paksa mata, tapi susahnya tak tidur juga. Maka, layanlah internet 10GB yang dibeli malam tu. Lajunya berdesup desap,harnya nz5 samalah dengan rm15. Kemain laju sampai bolehla layan cerita Surihati Mr.Pilot. Kermain kau! Sedar tak sedar tidur entah bila. Tau-tau dah pagi dan kena solat Subuh dah.




 +Hommer Tunnel, Milford Sound+





30/10/16, bermula kembara New Zealand  1500km kami. Pagi-pagi excited mengintai luar cabin sebab nak tengok view. Langit membiru, bunga mewangi. Kemain bahasa. Tapi sungguh, dimana-mana pun cantiknya SubhanALLAH. Tak habis rasa kagum dan bersyukur dengan nikmat ALLAH beri untuk perjalanan ni. Dimana-mana pun cantik. Yang tak boleh tahan feeling teruja nih masa jumpa salji di Hommer Tunnel. Padahal kami dating tu dah pun penghujung musim bunga dan nak masuk summer. Punya gumbira, berlari atas salji sambil buat ABC..Jadi memang akan dikenang sepanjang hayat trip ni..Kalau ada rezeki, sungguh nak ulang balik.


+ Tunnel Beach, Dunedin+


Senang cakap jatuh cinta ni susah. Asik terkenang-kenang dan teringat. Jadi, carilah cinta tu sampai jumpa. So far, untuk sekarang New Zealand tempat jatuh cinta lagikan dikenang untuk tahun ini. Walaupun belanjanya agak besar tapi tak mengapalah sesekali hadiahkan diri sendiri trip yang best dan memorable. Insya--ALLAH, next entry saya ceritakan pula details 1500km kembara di bumi Kiwi nanti..Doakan saya ada kesempatan dan rajin menulis ya.

Wassalaam



Thursday, December 1, 2016

BBB: Kalis Rindu

Assalamualaikum wbt.

+ Jangan jadi burung bersayap, terbang bebas tak mahu hinggap+
Rasa rindu itu anugerah ALLAH. Setiap rasa rindu dan sayang pada pasangan ALLAH akan ganjarkan pahala. Rasa rindu tak pernah sekali pun hilang dalam hati ini hatta sehari. Makin hari semakin menggebu-gebu dan berbunga lagi adalah. Cukuplah seminggu ini dia jauh dari mata. Tak sanggup rasanya berjauhan lagi dalam masa terdekat. Betullah kata pepatah, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan. Buktinya, bila kena tinggal begini baru aku tahu betapa pentinya dia dalam hidup aku.
                “ Macammana rasa kena tinggal? Ok tak sayang.”
                Dia ketawa sambil menutup mulut. Faham sangat dengan sikapnya yang satu itu. Aku mencebik bibir.
                “ Tak okey langsung. Please, balik cepat. Rindu sangat-sangat dah ni,” balasku penuh makna.
                Senyuman menguntum di bibirnya.
                “ Baru hari ni dengar sayang cakap rindu. Selalunya kata anak-anak rindu abang. Kalau tak pun okay, tak ada masalah, everything under control. Rasa macam baru kahwin semalamlah sayang. Kalau macamni, esok abang balik cepat-cepat ya. Kalau ada sayap, malam ni juga abang balik,” selorohnya lagi.
                Aku ketawa kecil. Tak ada satu pun yang dia katakan salah. Sejak dua menjak ini, lebih tepatnya lagi aku jarang melafazkan rindu. Biasanya terluah dek perbuatan aku sahaja. Menjelang lima tahun pernikahan ini, apa salahnya mengembalikan nostalgia silam. Dapat pahala kot bermanja dengan suami sendiri.
                “ Tak payah ada sayaplah abang, bahaya!”
                “ Kenapa pulak,” dia buat muka comel. Sengaja menguji aku la tu.
                “ Kalau ada sayap, nanti terbang entah kemana. Silap haribulan, sesat jumpa burung lain. Kesian dekat burung pungguk dekat sini menanti bagai rindukan bulan,” luahku berbahasa pujangga.
                Kuat dia ketawa. Sehingga mengejutkan anak-anak yang sudah terlena. Adoi, kacau daun betul!
                “ Alahai sayang, kenapalah berbunga-bunga bahasa ni. Seriau abang dengar tau. Tak bagi abang jadi burung, tapi dia nak jadi burung pungguk. Macam-macam perangailah sayang ni.”
                Aku pamerkan muka merajuk. Cuma seketika bila kembar sudah pun membuka mata besar memandangku.
                “ Sekali-sekali abang, apa salahnya. I really miss you, so much,” ucapku lagi penuh makna.
                “ Miss you too sayang. Sehari tak lama sayang. Esok kita jumpa ya,jangan lupa jemput abang tau ”balasnya.
                “ Insya-ALLAH. Abang, anak-anak dah bangun ni. Dah tuntut nak cakap dengan ayah ni.”
                Faizal mengangguk. Matanya redup penuh kasih sayang. Inilah kehidupan berumahtangga, ada penyerinya. Fayyadh dan Atfiya sama-sama menghadap skrin telefon bimbitku di kanan dan kiri. Aku berundur memberi laluan kepada keduanya. Bila Faizal memberi salam, serentak keduanya menjawab dengan riang. Aku berlahan bergerak ke bilik air. Sejak ada sesuatu ini, memang kerap rasa nak buang air kecil. Sampaikan rasa nak tidur dalam bilik air pun ada. Cuma sesuatu itu belum tiba masanya untuk aku kongsikan. Tunggulah sedikit masa lagi.
                “ Bunda, ayah nak cakap semula.”
                Jeritan Fayyadh dari dalam bilik membuatkan aku terkocoh-kocoh keluar dari tandas. Mungkin gerakan kakiku yang lambat membuatkan Atfiya berlari di depan pintu dan memimpinku ke katil.
                “ Ayah, bunda not well for past few days. Please come back, she need to see doctor,” rayu si anak.