@rubiadaibrahim

Tuesday, September 16, 2008

->jAnJi 1<-

Tit..tit..maklumlah,handphone x brape nak maju.Aku menekup telinga dengan bantal.
“Siapalah yang hantar malam-malam hari ni.Kacau tol.Em,tgok jelah.Mana tau sms penting ke.”,getus aku dalam hati.
Handphone kelabu asap NOKIA 2300 aku capai.Ada 4 sms,semuanya dari Amal.Nak apalah mamat ni malam-malam hari.Esokkan nak g taklimat kat pejabat Mara,kenapa la tak tido lagi?.Kacau orang tido tol.Petang tadi pun dah sms,gasak tol.Isk,x baik tol.Mengutuk kawan sendiri lak.Hehe.
SMS 1: “Ida,esok g pejabat Mara kol bape?”
Isk2,kan aku dah bagitau petang td:“Before kol 8,kne ada kat pejabat Mara.Kak Zila bgtau aritu.Saya tumpang rumah sedara kat Bangsar ni.Sy ambik LRT dari Bangsar.Nanti tukar tren kat Masjid Jamek.Jumpa kat sana k!=)”
SMS 2:“Ida,esok kita g jalan2 kat KL dulu nak b4 balik Pahang?”
La,kan aritu dah bincang.Kalau taklimat habis awal,boleh la nak jalan2.Kalau habis kol 5 petang,ape nak buat.Nak balik pahang kol bape.Dah la tiket bas last kol 7.Nak terkejar2 ke Stesen Pekeliling lagi.Amal,Amal,awat la pelupa sangat?”
SMS 3: “Ida,awak dah beli tiket balik Pahang lom?Saya ingat nak balik sekali dengan awak la.Boleh”
Bukan ke dia yang janji nak balik sama ke.Amal ni,mengada-ngada lak.Aritu dia gak yang plan nak balik sama,so aku pun korban la x beli tiket lagi masa sampai KL petang tadi.Alik2 dia lak request nak balik sama.Mamat ni demam ke??”
SMS 4:.“Ida,awak dah tido ke?.Sori kacau malam-malam ni.Nite,sweet dream!”
Aku dah terbangun tidur la.Sume gara2 ko la Amal.Menyusahkan aku je.Tak padan masa sekolah menyusahkan,dah nak fly pun kacau idup aku lagi.Huhuhu.Jadi drama TV bersiri la mimpi aku tadi.Syok-syok mimpi jumpa anak raja,sikit je lagi nak nampak muka dia!kacau tol la Amal ni.Dah ilang camtu je.Sedih!!!!!Harap-harap mamat dalam mimpi aku tadi bukan anak RAJA KAPOOR.Kalo x,aku pun cabut lari.Tidak!!!!!!!!!!
Em,nak wat ape la malam-malam gini.Nak tidur pun dah x boleh.Kacau Amal la.Tadi dia kacau aku,apa salahnya kalau aku kacau dia balik kan?Qisas ni.Kalau orang bunuh,kena balas bunuh.Kalau orang kacau kita tidur,kena la bangunkan dia dari mimpi.Betol kan.
Handphone aku capai.Sepatah je aku taip kat screen handphone kelabu aku ni:
“Amallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll”……..Message sent.
Tak sampai seminit,handphone aku pun berbunyi tit..tit semula.Isk,mamat ni.X tidur lagi ke??Bagus gak la,ada orang nak sms dengan aku malam-malam buta ni.Ape lagi,aku pun mula la aktiviti RAKAN SMS nih.Hehe
AMAL:“Ida,baru bangun ke?Saya tak boleh tidur la.Sori sekali lagi kacau awak tadi”
AKU:“Takpe je.Saya pun dah terbangun.Yang awak sms sy soalan yang dah berjawab tu pehal.Awatnye awak x boleh tidur ni?Esokkan nak g pejabat Mara tu pagi-pagi.Nnt mule la ngantuk time taklimat.Amal,suka la memalukan diri sendiri depan orang.”
AMAL:“Takde la,sy tgh risau ni”
AKU:”Risau?Risau pasal ape?Cube share dgn sy.Mane tau sy boleh tolong?”
AMAL:”Tak mau la.Segan.Nnt awak mesti ketawakan saya.Huhu”
AKU:”Awak x ckp lagi.Ape yang sy nak ketawa.Amal,ckp la pakai otak.Kang x pasal2 org igt sy gile kang.Nak bgtau x?? Kalo x mo,sy nak tido.Tata. (gertak die).”
AMAL:”Idaaaaaaaaaaaaaaaa!!(mak aih,banyaknye a,hehe).Jangan la tido lagi.Yelah,sy bgtau.Sebelum tu awak janji jangan ketawakan sy k.Boleh?”
AKU:”Ye,sy janji.Cepatlah bgtau”
AMAL:”Em,malunye.Huhuhu(ceh,malu2 kambing lak anak Pakcik Azhar ni.Nak kene ketok ape?).Ape pendapat awak dengan persahabatan kita ni.Apa pendapat awak tentang BERCINTA(isk,die highlightkan perkataan sensitive ni.huhu)”
AKU:Em,kita kan dah janji nak jadi kawan sampai bila-bila.Sy memang dah anggap awak as my best fren smpai bila2.Insyaallah.Pasal bercinta tu.Saya x kan bercinta.Saya akan bercinta untuk kahwin n selepas kahwin je.Bg saya la kan,membazir masa je bercinta-cintan ni.Rajuk sana,rajuk sini.Alik2,kahwin dengan orang lain.Hehe.Tu bg sy la,bg awak x tau la.Nape awak tanye ni?Pelik bin Ajaib.”
Aku intai jam kat dinding.Dah kol 2 pagi.Boleh tahan gak si Akmal ni berjaga malam.Calon doktor mithali ni,mesti score la esok2 bile dah fly.Isk,aku ni.Suka sangat mengata orang.Em,sebenarnya aku n Akmal ni kawan sesekolah.Masa sekolah dulu jarang sangat bercakap.Cakap bila ada benda penting je.Al-maklumlah,ktorang dulu sekolah agama.Kalau cakap dengan lelaki lebih2,nnt ada la kne panggil dengan senior.Memburukkan nama muslimah solehah sekolah katanye.Aku pun xfaham.Tapi mmg aku x suka pun cakap dengan mamat kat sekolah aku ni.Dorang ni perasan baik walaupun ada yang mmg betol2 baikHehehe.
Ktorang satu kelas dari form 2 sampai la habis sekolah.Die yang ikut aku.Haha,perasan x sudah.Aku masuk bahas pun,dia join gak.Aku masuk matrikulasi coz BM aku dapat B.Masa tu,sume orang dok pelik kat aku.Dah la aku wakil sekolah dalam BAHAS ALA PARLIMEN,alik2 dapat BM B mase SPM.So,x bleh la nak apply scholar after habis SPM.Aku rapat dengan Akmal pas habis SPM.Selalu gak la sms bila aku dia boring.Dia cari dari sape ntah my number.Em,tu bukan masalah.Masalah sekarang ni,mamat ni wat ayat2 pelik la malam2 buta ni.Dia ni kena sampuk dek angina kus-kus KL ape??Hehe.
Ha,sebenarnya aku n Akmal dapat offer pas habis matrikulasi(die masuk matrik sama dengan aku,tol la aku kata die ikut aku kan??) untuk sambung medic kat India n Indonesia.Aku akan ke Jakarta,sementara Akmal akan ke India.Dia ambil twinning program,aku lak full 6 years kat seberang Selat Melaka sinun.Em,aku masuk matrik.Akmal pun sama.Dia x dapat offer JPA n MARA pas habis SPM tu.Masuk 2nd sem,aku pun terkezut habis bila nama aku n Akmal tersenarai dalam orang yang kne g interview tuh.So,kitorang kire berjaya la ni.Tunggu nak taklimat je.Pasni,flyyyyyyyyy.Yes!!!!X sabar dah aku nak dok perantauan.Huhu.
Eh,lupa lak aku kat sms si Akmal.Aku panggil dia Amal je.Aku pun baca la sms mamat poyo ni.Isk,Ida..suka sangat kutuk kawan sendiri.Huhu.
AMAL:”O,ok.camtu eh.I just wanna know more about u.Pasal kawan tu,tol ke janji tu.Sy pgg janji awak tu.Tapi kan.em,kalo ditakdirkan sy jadi suami awak,xkan awk still nak jadi kawan sy kan.Paling x dah upgrade sikit pangkat awak tu.Huhuhu”
Tergamam aku baca sms nih.Amalllllllllllllllllllllll,geram aku.Mesti mainkan aku la ni.Kureng tol.Siaplah ko jap lagi…Ko belum kenal siapa Nurin Rusyaida yang sebenar Mohd Rafiq Akmal bin Azhar!!!!!!!!!!!!!

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)