@rubiadaibrahim

Tuesday, September 16, 2008

->jAnJi 3<-<-

Aku sampai kat depan kampung aku pukul 7.30 malam.Aku dah pesan kat Angah minta abah jemput seturunnya aku dari bas Ekspres.Risau gak aku kalo2 terlepas Maghrib.Turun je dari bas,aku dah nampak abah atas motor tengah berborak dengan Pak Ya,pak guard sekolah.Agaknya bosan kot tunggu aku.Bas dari Pekeliling tadi lambat bertolak,sian kat abah lama lak menunggu.Si Amal n Min dalam bas express sempat lagi lambai-lambai tangan kat aku.Manelah tau x sempat jumpa dah b4 fly ni kan.Sob2.
Masa dalam bas tadi,aku x brapa boleh nak melelapkan mata.So,aku pun baca berita yang sama 2,3x.Nak plak si Amal dok kat seat depan aku,lagi la hidupku xtenang.Suppose si Amal dok dengan Min tapi die xmo.Nanti ade hati yang terluka kate die kat Min.Ces,ingat aku jeles ke?Xde maknenye,Amal.Last2,aku tukat tempat dengan die.Mase aku tutup mate aku,aku rase ade manusia tenung aku.Mak,seramnye!!!!!!!!!!Sape la manusia miang ni?Aku rase seriau gak bulu roma,mesti die cek bape bijik jerawat kat muke aku ni.Kurang ajar,ingat muka die xde jerawat ke.Siap la ko XXXXXX,aku kira jeragat ko sat lagi.
Aku buka mata tiba2,si XXXXX terperanjat habis.Amal rupenya yang tenung aku,sian dok mengiring badan dia.Mamat ni,gatal x sudah.Aku ajak kahwin sat lagi,baru tau. Ko tenung la puas2 bila aku dah halal jadi hak ko sat lagi Mak kate x yah bg hantaran beriya,rm22.50 je.Bagi mas kahwin udah,kenduri cukup 2 hidang je untuk family lelaki je.Isk,x yakin je aku dengan mak nih.Mase nikah Kak Uda dulu,6ribu gak hantaran!Haha..Gatal tol mulut aku nak ajak Amal kawin.Nak kne cubit ketam dengan mak,wat la perangai ni.Belajar pun x habis,ade hati nak jadi bini orang.Hehe.Ape la si Amal fikir mase die pandang aku tadi,jangan kutuk aku dah la.
Sampai kat rumah,aku terus menyiram badan dengan pakej 3 in 1(Dok bawah shower+gosok gigi+cuci muka). .Then,aku terus solat kat ruang sembahyang.Usai wirid n doa sikit,aku pun masuk bilik.Aha,angah tgh tergolek atas katil dengan bestnya.Ade la keje Angah aku ni jap lagi.Hehe.X kire,aku nak minta pendapat Angah gak.Aku dah sesak nafas dah memikirkan si Amal ni,mujur x heart attack je.Kalo x,x lepas la akunye medical record nak fly.Hehehe.
“Angahhhhhhhhhhhhhhhhhhh”
“Isk budak ni.X reti bagi salam ke?Terkejut angah tau”
“Assala-mu-alai-kum,Cik-gu(Rentak sekolah tadika)”
“Waalaikummussalam.Silakan duduk(cis,mentang2 la cikgu,balik rumah pun ade still mengajo ke)”
“Angah,sy nak share something la.Angah ok x??”
“Ape die?Gosip pasal sape?Ke Amal bgtau kat Ida yang dia sukakan Ida”
Eh,mane Angah aku tau ni.Mesti die curi2 baca sms mase aku solat td.X relaaaaaaaaaaaaa,huhu.Angah sengih2 semacam kat aku.Maknanya betol la die baca sms aku tadi.Geram tol la.Tapi kalo nak dibandingkan ape yang Angah wat ni x la jahat sangat banding aku pedajal die.Aku siap baca sms dari Buayafren die(skrg ni tunang):Abang Az kuat2 depan sume orang.Merah muka Angah tahan malu mase tu.Nasib la Angah,dapat adik macam aku.=)
“Sori2(ha,mengaku pun),Angah belek sms Ida tadi.Pastu Angah terbaca lak sms si Amal.Amboi2,dah jadi pencinta Lelaki nampak!”
“Pandai je Angah serkap jarang.Ida pegang pada prinsip Ida la.Xde maknanya semua tu”
“Well.w’ll see.Betol ke orang tu nak ikut prinsip die.Angah dulu camtu gak,alik-alik terilang prinsip bila Abang Az hensem mengayat Angah”.
Semangat tol Angah bercakap.Siap dengan tangan tekup kat hati lagi,drama Hindustan la konon.Pi gi lah.Aku pun pelik nape la Abang Az ensem tu bleh suka kat Angah aku yang rock n roll tu.Tapi Angah aku memang cantik pun.Satu-satunya anak perempuan abah yang berhidung mancung n rupa ala-ala Hindustan.Aku n adik Najwa panggil Angah KOJOL(die bajet muke die cam Kajol:ade la sikit).Wakaka,jangan berlagak Angah.Dah dapat nama cam TOYOL.=)
“Ida tau la.Tapi seriously,Ida x penah fikir pun die akan sukakan Ida.Buta agaknya si Amal tu.Si hidung kepek ni gak la yang die mengayat.Apelah nasib Ida, Angah”.Aku dah rebahkan kepala aku kat atas riba Angah dah n Angah usap-usap rambut aku.Aku memang manja dengan Angah,maklumlah aku lama membongsukan diri sebelum adik Najwa tiba-tiba datang.Aku dapat adik masa umur 9 tahun n beza aku dengan Angah pun 9tahun.Bukan aku nak bermanja sangat,Angah yang rajin memanjakan aku.Aku asik dok bergendong atas bahu Angah tiap kali dia cuti sampai la umur 8 tahun.Masa tu aku dah gemok n mak aku x bg Angah manjakan aku sangat as preparation nak dapat adik baru.
“Ha,sedar diri pun!Hidung Angah je yang mancung antara kita tahu x(berlagak lak KOJOL ni).Lala,jgn merajuk(cuak la tu tgok muka aku dah cemberut),angah gurau je.Em,kalo camtu Ida bgtau kat dia Ida x bersedia lagi.Ida pun baru nak masuk U,kat sana Ida akan jumpa ramai lagi orang n masa ni Ida akan lebih terbuka.Mean,Ida akan lebih matang ambik keputusan.Sama cam Amal gak.Maybe die confess kat Ida coz sekarang ni Ida kawan perempuan yang paling rapat dengan dia.Maaf kalau Angah kata perasaan tu cuma perasaan sayangkan kawan yang disalahertikan.Ida,kalau jodoh x kemana”,pujuk Angah.
“Tq Angah 4 the advice.Terharu tol.Ni sayang kat Angah ni”,Kataku sambil memeluk pinggang Angah.
“Yelah tuh.Sok2,kalo dah jumpa cowok ganteng kat Indon xde dah nak sayang kat kita.Orang udah pacaran,mana mungkin ingat sama kita sih”,Balas Angah dengan stail ngomong Indon yang ntah betol ntah x nahu die.Ni sume pengaruh drama kat TV3 la ni.
Kami terdiam seketika,aku berniat untuk menunaikan solat Isthikarah sebelum aku mengambil keputusan muktamad.Sebenarnya aku telah membulatkan keputusan untuk menolak perasaan si Amal padaku.Bukan maksud nak melukakan hati Amal tapi aku rasa itulah keputusan paling tepat saat ni setelah menimbang-nimbang apa yang Angah perkatakan tadi.Aku pun muda lagi,buat ape nak terburu-buru soal jodoh.Semuanya telah ditetapkan oleh Allah swt.Andai dah tertulis di Luh Mahfuz ada jodoh aku dengan Amal,satu detik waktu akan bersama jua.(Awat ayat dramatis lak ni,piching lari dah =)
“Tapi kan Ida.Angah suka kalo Ida betol2 jadi dengan Amal.Comel la anak sedara Angah nnt.”,kata-kata yang terpacul dari bibir Angah memecahkan kesunyian di bilik kami.Isk Angah ni,kesitu lak dia fikr.Dia yang sepatutnya bagi aku anak sedara dulu.Yelah,tahun depan dah nak naik ke jinjang pelamin.Aku pun naik sama,jadi pengapit Angah la.Hehe.
“Angah ni.Mengata Ida lak.Die yang x sabar nak timang anak kata la nak tgok anak sedara.Apelah,kalau x sabar ckp jelah.Biar abah nikahkan cepat”,aku menggertak Angah sambil mengangkat-angkat kening ala Ziana Zain.
“Mane ade.Pandai je Ida ni”,balas Angah..
Mula la sorok muka yang dah blushing tu.Cantik tol la Angah ni bila darah menyerbu kat muka dia.Patut la Abang Az terpikat kat Angah masa first time jumpa.Love at first sight tuh.Alkisahnya cinta dorang ni(Abang az yang cita,Angah haram nak share kisah Cintan die ni..Gambir xde ye..hahha) bermula bila Angah rock kne panggil dengan Lecturer dia kat u,Prof Irsyad.Angah cuak sangat-sangat coz x datang sekali mase lecture.Sampai kat bilik Prof Irsyad die terus wat drama swasta tak berpengarah.Dia minta maaf sungguh-sungguh,mujur x menangis je.Dekat 10 minit gak la drama swasta tu dilakonkan.Angah dah mula pelik bile Prof dia ni x bercakap-cakap dari dia masuk.Sape suruh kalut sangat kan?Hahha.Bila dia angkat muka,rupa-rupanya Abang Az tengah tersengih kat dia.Blushing la muka Angah dengan kepoyoan diri sendiri.Rupa-rupanya Abang Az tu anak sulung Prof Irsyad yang ambik Engineering kat UTM.Puas gak la Abang Az nak mengayat akak aku tu.Mujur la berjaya gak akhirnya.
Tiba-tiba lak ade idea nakal muncul dalam otak otai aku ni.Best gak mengenakan Angah malam-malam ni.
“Mak,Angah kan,dia dah x sabar nak kahwin dah!!!!!!Dia minta abah cepatkan tarikh kenduri.hahha”jerit aku.Angah tersentak dengan reaksi x diduga aku tu.Aku rasa aku dah macam Mak Lampir, ketawa kuat-kuat tgh malam-malam buta tu.
“Idaaaaaaaaaaaaa,ape ni.Mak,Ida kan.Dia kan…………………….!!!!!”.Ces,dia ugut aku semula.Jangan la Angah.Segan la aku kalo mak tahu.Huhuhu
“Ape yang terjerit,terpekik tengah malam ni.Malu je jiran-jiran dengar”.Tgok,dah dua-dua kne sound dengan mak.Jiran,hihihi.Mak2,jiran paling dekat 50 meter dari rumah.Aku n Angah senyum2 sama sendiri.Die tunjuk jari kat aku,aku balas semula kat dia.Saling salah-menyalah antara satu sama lain.Mujur x runtuh rumah Mak Piah n Pak Long Rasyid nih.Adik aku yang tengah dipaksa rela mengaji pun masuk sekaki.Tiba-tiba je sound ktorng dengan sinisnya:
“Entah,anak dara ape la perangai camni.Buat malu mak je kan”.Ces,budak 10 tahun ni,menyibuk je.
Khatam Quran pun x lagi,membebel macam orang tua.Sian kat adik aku coz dewasa sebelum waktunya.Ni sume pengaruh persekitaran yang kuat.Die je yang kemetot,orang lain sume dah besar.Gaya bercakap macam geng mak Gayah dah adik aku.Pengaruh persekitaran a.k.a keluarga,nilah salah satu point yang aku goreng habis-habisan mase wat karangan BM muda-muda dulu.Berjela-jela kertas kajang,alik2 dapat A gak BM aku pas recheck result.Alhamdulillah.
“Ju(panggilan manja adik aku),jangan nak sibuk hal orang tua.Sambung mengaji tu.”.Yesssssssss.Maak sound die cepat2 bila tgok aku n Angah nak buka mulut.Sukaaaaaaaaaaaanya,ye..ye, adik kne marah.Hihihi.Adat manusia suka melihat penderitaan orang lain.=)Aku rasa kalo la mak aku x bg jelingan maut kat Najwa mesti die kate camni:“Hahha,Kak Ida n Angah dah tua.Patut la muka dua2 orang ni banyak kedut”.Adik aku memang xde insuran sikit mulut die.Mujur la aku x sental dengan cili.Kalo x macam kera kepedasan la alamatnya.
Masuk je Isyak,mak suh aku jadi Imam untuk solet berjemaah.Ni lemah ni.Macan-macam alasan aku bagi kat mak tapi mak aku lebih memahami aku.X dapat la den nak menolak.Abah la ni,ilang p surau.Hehe,abah aku lak jadi mangsa keadaan.Biarlah abah nak wat amal g solat Jemaah kat surau.Mak aku kata x lama lagi aku nak fly dah,lama baru dapat beriman dengan aku semula.The mean factors mak suh aku jadi Imam coz nak cek hafazan aku yang dah banyak aku lupa.Mak,I luv u lah..=)
Ibu,Ibu,engkaulah ratu hatiku.
Bila ku berduka,ku hiburkan selalu.
Ibu,Ibu,engkaulah ratu hatiku!!!!!!!!!!
Terbuat iklan susu Nespray lak.=)
Tabiat paling susah aku nak buang start dari aku kecik is baring kat riba mak aku after solat.Selalu aku bermanja2 ni pas Maghrib tapi arini tukar masa lak.X kisah la bila,yang penting mak layan aku walaupun kepala aku ni besar n berat lak tu.Yeeeeeeeppi.Best sangat bila mak usap kepala aku sambil mengaji Al-Quran.Suara mak pun merdu n best dengar terutama time2 mengaji ni..Mak aku pun dah faham bebeno dah dengan perangai aku ni.Dah puas dah die lecture aku tapi takde satu pun berkesan.Si MULUT LASER JU pun sokmo wat ayat mengakitkan hati aku bila mak layan aku baring atas riba dia.Paling aku x tahan bila dia kata aku nak menyusu dengan mak.Helloooooooo,aku yang sikit punya gabak ni nak menyusu?Sakit jiwa ke ape?.Mak just senyum n geleng kepala bila dengar adik cakap camtu.Aku rasa adik ni kne hantar sekolah agama sok bila habis UPSR,bagi die jadi muslimah sejati sket.Hehe.
Aku x sedar bila aku terlena atas riba mak.Alik2 mak kejutkan aku,suruh aku tanggalkan telekung n masuk tidur.Aku yang tengah mamai tu menurut perintah jelah.Nak plak badan memang penat semacam.Letak je kepala,kembara ke alam maya pun start.zzZzzzzzzzzzzzzzzz.

No comments: