@rubiadaibrahim

Tuesday, September 16, 2008

->jAnJi 4<-<-

“Bangun2.Subuh dah nak habis dah cik kak oiiiiiiiiiii.Ape la anak dara ni,Bangun lambat.Best la kena selimut dengan kulit BAB 1 tuh(Mak aku memang pantang ktorang sebut binatang mughalazah tu,so ktorng replace jadi Bab 1.hihi)”,jerit si Najwa pagi2 gekge tuh.
Terpisat-pisat aku bukak mata.Cayalah,adik aku dah siap mandi pun.Dalam laser2 adik Najwa aku ni,satu perangai baik die is dia bangun pagi awal n jadi tukang kejut Subuh kat rumah.Aku segan sebenarnya dengan dia tapi wat2 bese je.Hehe.Aku baru teringat yang aku x cas lagi handphone kesayangan aku tu.Pas sms Angah masa naik bas semalam,bateri terus kong.Ingat nak cas malam tadi b4 tdo,tersyahid awal lak.Yelah,kita manusia hanya merancang.
Cucuk je charge kat handphone,berderet-deret sms masuk.Ade 10 semuanya:dari Nurul,Angah,Aini n x lupe si Amal.Eh,dari Cikgu Zainul pun ade gak.Ape mimpi cikgu Bio sekolah menengah aku ni?Teruja gak aku nak tau ape yang die sms kat aku:
C.Zainul:Salam.Ida,dapat offer Mara tu eh.Congrate.Amal yang bgtau.Take care kat perantauan nnt .Study leklok.Wslm
AKU:Tq cikgu.Insyaallah,sy akan ingat pesanan tu.=)
Sms2 dari Amal lak.Ape lagi la si Amal ni nak??Aku dah kata sabar,x faham ke?Dari die je dah 3 sms,penuh la Inbox aku.Huhu.
1:Ida,dah tdo ke?Sy baru sampai rumah.Parent ajak singgah rumah Wan(panggilan utk nenek) td.
2:Dah tdo la ni.Nite,sweet dream.Wslm.
3:Sekadar peringatan:Persahabatan yang terbina umpama untaian tasbih.Ada awal,dia penghujung.Rhatib kerana mengingati-Nya,Zikir kerana mencintai-Nya dan menitis airmata kerana merindui-Nya.Moga persahabatan kita kekal ke akhirnya.Amin.
Sms yang ke-3 tu wat aku tersentuh hati.Insyaallah,moga persahabatan kita kekal kerana cinta kita pada-Nya.Aku rasa kena wat sesuatu dengan permintaan n luahan hati Amal aritu.Jujur aku kata,aku anggap dia as kawan lelaki paling baik n rapat yang aku ada.X pernah terfikir nak berlebih dari had kawan pun.Aku taip sms pada Amal,mohon diberi ruang waktu untuk berfikir.Sebenar n setulus hati aku xmo bagi sebarang harapan palsu pada dia.Aku xmo dia mahupun aku kecewa bila berhadapan dengan masa depan yang belum pasti ni:
Aku:Amal,tq 4 sweet words.Sy rasa x perlu sy bermain kata lagi dengan awak.Masa depan kita panjang lagi n kite x tau apa yang akan berlaku next.Apa yang dapat sy katakan is sy rasa kita x boleh pergi jauh lebih dari sorang kawan.Friendship forever,k.Maafkan saya.
Teringat kat Madah Pujangga yang si Nurul banyak kali bebel kat telinga aku:fRenShip can end with love,love cannot end with friendship.Pape lah.Aku harap Amal faham maksud sms aku tu even agak melukakan hati dia kan.Huhuhu.Malas aku nak memarutkan hati die nnt2.Baik la,aku cakap terus terang.Kalo dah sayang-sayang sok,mane lah tau dibuatnya hati aku or die tiba-tiba tersuka kat orang lain camne?Kalo aku,aku akan merana dengan seungguhnya coz aku PENCINTA YANG SETIA.huhuhu.Amal lak,aku x tau.Tapi aku memang kurang percaya kat mamat2 baru nak masuk alam dewasa ni,buaya je yang banyak.Jumpa perempuan cun n dahi licin sikit,lupe la kat I Lap U,U lap me tu.Em,pandai je aku jadi pengulas x rasmi bab2 bercinta ni.Memang aku xde pengalaman lagi tapi based on my observation,I think 75% girl will agree with me.=),Vote la,sesape yang setuju tu ye…hehe.
X sabo aku nak tunggu reaksi si Amal.Camne la penerimaan dia dengan keputusan singkat sehari aku ni.Aku rasa remuk gak la hati die kot.I repeat,kottttttttttttttttttt.Tit…….tutt.tittttt.tuttttt lagi,sms dari Amal:
“It’s okay.Sy faham.Maaf sngt2 pasal bab hati n perasaan tu.Ape ntah yang rasuk saya suh confess kat awak.Malu dah sy dengan awak.Em,fren forever.Boleh la.”
Nape cam bunyi orang kecewa je.Die gak yang kata nak pegang janji berkawan sampai mati.Takpelah Amal,tabahkan hati.Aku rasa nak jauhkan diri dari Amal b4 fly ni,nak fikir lagi keputusan yang dah pun tertulis kat sms td.Alasan ape ko nak bg ni Ida?Amal,syohhhhh,g lah jauh dari aku jap.Sob2,bagilah ruang untuk aku berfikir dengan tenang.
“Amal,sy kena tolong mak kat dapur la.Angah n Adik nak g sekolah.Nnt2 kite sms lagi k.Wslm”.
Aku tekan sent..message delivered.Aku terus g dapur,tolong mak ape yang patut.Sat lagi pas breakfast,aku mesti jadi tenggeling punya.Membuta je kojonya.Bosan tau dok rumah.Nak sms dengan kawan2 matrik pun selalu x berbalas.Orang dah busy kat U la katakan
Sunyinye la dok rumah sorang2.Abah n mak dah lama ke kebun getah,mengajar anak murid x bercakap.Kata mak,ada murid die sume terluka tapi beri manfaat kat die.Alhamdulillah,dengan hasil kebun getah 3 ekar peninggalan arwah Wan n Aki tulah kami dibesarkan.Aku pun dah jadi manusia paling besar antara adik-beradik perempuan aku.Sampai2,orang kata aku nil ah akak bila p beraya kat rumah sedara-mara.Dorang pun suka la mengenakan aku.Entah la,akak2 aku ni sume kiut-miut je.Dah la rendah,kecik la tu.Aku je yang jadi gabak cam sepsis anak jantan abah.Huhuhu.
Ape aku nak wat ni?Bosan lak.Aku tgok TV,pastu TV tgok aku.Nak memasak baru kol 10 pagi.Aha,baik aku geledah rak buku kat bilik.Mane la tau kot2 Angah ade sorok Novel cinta baru.Camtu la tabiaat Angah bila beli novel baru,xmo aku berebut dengan dia n potong lain katenye.Bile dia dah khatam dari kulit ke kulit,baru dia sepah atas katil.Masa ni,ade la hamba Allah wat lawak x brapa nak pandai:
“Ida,ade novel turun dari atap la.Xmo baca ke.Best je tgok cover die”.Mase ni,aku rasa cam nak belasah orang je.Paling aku x suka bila si Angah ni rajin lak men”story telling” novel tu kat aku.Time aku baca lak tu.Saje je dengki kat aku.Papa2 pun,aku sayang gak kat si KOJOL ni.Puas aku kelepek rak buku,xde satu bayang novel baru pun.Laci faveret Angah pun ade planner die je.Huhuhu.Ha,ade satu tempat lagi aku x cek:almari baju Angah.
Slow2 n penuh cermat aku buka lemari baju Angah,rasa cam dah jadi perompak berjaya dah aku.Ape kes merompak rumah sendiri.Ha,target ditemui.Ade benda keras kat dalam poket jubah biru ni.Nasib ko la Angah,dapat adik x reti dok diam camni.Yeeeeeeeeehaa,novel baru dari Alaf 21:Kau Kekasih,Nia Azalea.Baca synopsis kat kulit belakang dulu la.Kalo best aku baca.Tapi kalo x brape best pun,selalunya aku baca ga.Hehe.
Aku n Angah memang kaki novel.Pantang keluar novel alaf 21 yang baru,angah la paling awal tanye kat Pustaka Suajana.Aku pun tumbang sekaki,tolong survey.Bayar novel,si Angah la kena hulur.Aku mane la berduit.Sekarang ni Ju cam dah berjangkit penyakit ktorang nih n mak aku dah bising.Yelah,x sesuaiiiiiiii’ kate KAK ENGKU.=).Em,novel peberet aku n Angah takat ni Jendela Hati.Berjurai airmata Angah tengah2 malam.Konon nak sorok la,aku alert je bab2 mengenakan orang ni.Kantoi gak dengan aku.Aku menitik gak airmata tapi aku cover dengan mengupas bawang.Angah x syak la coz tiap kali aku memasak aku akan bawak novel ni sekali.Sampai2,novel pun dah bau bawang.Mujur x kne goreng je.
Intro cerita yang bagus.Orang kaya orang miskin,dua dunia berbeza.………………………….Mak aih,dah kol 12 tengahari.Terkezut aku.Jap lagi mak n abah balik,aku x start masak lagi.Babai novel,aku kne melaksanakan program Selangkah Ke Dunia Rumahtangga(SeKeDuR) jap la.Baru suku novel,express gak aku baca ye.Em,masak singgang daging,kalian ikan masin n ikan masak merah jelah.Kelentung..kelentang gak la bunyi dapur.Kalo mak ade ni,maut aku.Silap aribulan,keluar la hikayat zaman silam turun temurun tuh.Kata orang tua2,lambat dapat jodoh kalo berlaga periuk belanga masa memasak.Kurafat je sume ni.Ramai je x melagakan periuk belanga tapi lambat ke kahwin.Haha.Tapi aku rasa ni kes x reti masak la tu,sape yang nak.ye x??

No comments: