@rubiadaibrahim

Tuesday, September 16, 2008

->jAnJi 5<-

Penat gak rupanya jadi housewife x bertauliah ni.Baru seminggu aku join program SeKeDuR ni,rasa macam kena kejar dek kuda gila.Pas balik je dari taklimat aritu,consistent la aku wat keje2 rumah yang x la berat mane pun tuh.Mak aku kata nak train aku jadi isteri mithali di hari muka.Selaku anak yang taat,Sam’ni wa ‘Ata’ni la aku(Aku dengar n aku taat).Sesekali Mak Long aku minta aku jagakan adik Alang gemok bila Wan aku x larat nak jaga.Buas sungguh la Alang ni.Kurus la aku kalo jaga dia terus sepanjang cuti matrik dulu,xyah sudah2 nak excersice.Menyesal tolak offer Mak Long aku dulu.
Sepanjang aku join SeKeDuR ni,aku rasa idup aku hepi je.Yelah,macam2 resepi aku try.Mak aku pun kagum kat aku n Ju mulut xde insuran siap bagi Award Penghangus Kuali lagi kat aku.Xpelah Ju,nnt bila masa ko,aku kenakan balik.Best memang best dok santai kat rumah ni tapi aku rasa idup aku cam x bape nak lengkap je.Dah seminggu gak la Amal menyepi xde khabar berita.Selalu tu,dia gak la yang kejutkan aku selain MULUT LASER NAJWA.Bertimbun-timbun sms dalam sehari,aku yang x larat nak melayan die.Aku rasa sayu semacam je bila jadi camni.Bukan ku pinta jadi beginiiiiiiiiii.Hohoooooooooooooo.Aku patut sms die ke?Ke biarkan je?Em,biaq p la.Bukan mati pun x dapat sms si Amal.Life must go on,Ida!!!!!!!!!!
Rabu tu aku dapat call dari Kak Zila.Dia minta aku g pejabat Mara ambik elaun sara diri untuk 5 bulan pertama kat Indon n bgtau flight aku dah confirm on 28 Ogos ni.Sob2,dah nak terbang dah aku.10 ari je lagi aku kat bumi Malaysia ni.Dulu x sabar sgt nak terbang,sekarang ni dah rasa sedih lak.Selamat tinggal mak,abah,Angah,Adik, n semuanya.X larat la nak menulis sume name kat sini.Em,aku dah janji dengan si Amal nak bgtau tarikh keberangkatan aku bila dah confirm.
AKU:”Salam,Amal.Sy fly 28.8 ni.Sedih la.Sob2”
Amal reply sms aku tapi in 2 words:”Oh,ok”.
Mak aih,nape dengan Amal ni.Macam dah benci aku je.Ape aku nak wat ye.Aku rindukan Amal yang dulu:yang rajin bercerita,yang suka menyakat aku,yang selalu mentertawakan aku.Sedih la rase hati tapi aku pujuk cepat2.Amal baru bangun tidur kot,dia mamai lagi.Huhuhu.Ida,life must go on.Kat Indon nnt bukan ade Amal pun.Hati kau dah wat skrip antagonist n prejudis dah:
“Nilah lelaki.Orang uji bab2 hati sikit dah lemah.Poraaaaaaaaaaaah.Ingat aku teringin nak pujuk die la tu!!Ko yang suka kat aku,aku xmo pun.Sape suh suka kat minah Rock ni.Pandai2 la ko plaster luka hati ko sendiri..Sume lelaki mulut manis je.Nnt2 lupa la kat aku bila jumpa orang lagi cun.Tgok la kalo x caya nnt.”
Asal aku emo lak ni.Isk2.Parah tol.Lek Ida,ko akan jumpa someone better soon.“Rock,Babeh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-------------------------------
Esok Ida akan berangkat ke Indonesia.Serious,aku rasa kehilangan .Pas aku terconfes aritu,Ida x pernah hayat nak sms aku.Memang tabiat die gtu,bukannya rajin nak layan hanphone.Kalo ade orang sms n urgent je baru die laju reply sms.Yang aku plak,ape kes bleh tersuka kat minah sengal tu.Mana la die layan benda2 jiwa2 ni.Pedih rasa hati weh.Sebelum ni ade gak main-main mengayat orang lain tapi Ida tetap di hati.Dah lama weh aku memendam rasa.Yelah kan,stat sekolah lagi sampai la ke m3x.
Masa sekolah dulu Ida jadi rebutan n digosip dengan aku n Azlan.Azlan hebat berbanding dengan aku n result pun power.Tapi Ida cam frust bile tau Azlan ade aweks lain.Yang aku xtahan bila Azlan bgtau yang die rasa bersalah sangat kat Ida bila Diba(sekolah lain dengan ktorang),aweks Azlan yang rosak akhlak tu serang Ida masa jumpa kat Pertandingan Bahas.Dah tarik kolar blazer dah masa tu,mujur la Azlan cepat sampai.Ida yang sikit punye ganas tu x melawan lak aritu.b4 die tarik tangan Illah masuk dewan,sempat die pesan kat Azlan:
“Lan cakap ape dengan Diba pasal Ida?Kalo gaduh pun,jangan kaitkan nama Ida.Pandai2 la Lan settle kan sendiri.Mujur x remuk je muka Ida,kalo x jadi mumia la Ida.Hahhhahha”.
Dalam keadaan genting camtu,dan lagi Ida ketawa.Ida2,hepi memanjang.Lan lak terpana dengan kata Ida.Aku rasa Lan suka gak kat Ida tapi bile dengar Ida kata xmo lebih orang,die pun pujuk hati.Aku rajin gak la mengantoikan Lan yang selalu curi2 pandang kat Ida.Masa g Bahas peringkat negeri,dorang terpakai baju sama one nite tu.Lan senyum memanjang,Ida bese je.Tapi cuak tetap ada dalam hati:yelah kan dibuatnya Ida tersuka kat Lan camne.Sume cirri idaman Ida ade pada Lan except Lan penah bercinta.Terbelirat dah ayat aku fikir pasal dorang ni.Huhuhu.
“Along,ade orang kol”,jeritan Fifah membantutkan lamunan aku.Sape lak yang rajin kol aku ni.Bergegas aku g kat ruang tamu.Eh,Ida yang kol.Mesti nak say gud bye ni.Sekian kalinya ktorang contact balik pas balik dari taklimat aritu
“Assalamualaikum Amal”.
“Wslm”.ntah kenapa arini aku rasa cam sdih menusuk2 hati aku.Padahal Ida baru bg slam je pun.Rasa segan pun menyerbu gak dalam diri aku.Aku xtau nak cakap ape,biar si Ida la ngomong dulu.
“Amal,Ida nak berangkat dah sok.Jangan rindu kat Ida tau.hahhaa.Nnt ilang sume bulu mata Ida.X rupa orang dah”.
“Sape yang nak rindu kat die.Perasan x sudah”.
“Xpe la kalo x ingat kat sy.Sape lah sy.Orang tu esok nak g India.Jumpa minah Hindustan cun,mesti lupa kat kita punye”.
“Isk pandai la nak mengarut.Nape kol Amal ni?’.
“Saje suka.Hahha.Em,sy dah fikir ape yang Amal cakap tu.I think I’ll wait 4u.Sy yakin saya boleh setia pada awak n awak pun sama.Tapi sy xnak bercinta n xmo orang lain tau pasal kita.Cukup kalo awak,sy n Allah swt je yang tau.Sampai masa sile jumpa mak n abah sy,then kite nikah.No ayat jiwang2,just kawan je.Camne Amal,boleh x”.
“aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”.Aku dah xterkata dah weh,ingatkan Ida xmo lngsung kat aku.Sekali die nak berjanji lak.Camne die boleh tukar keputusan tiba2 ni.Huhu
“aaaaaaa ape?Amal setuju x ni?Kalo x,takpe lah.Ida x kisah pun.”.
“Amal xtau nak cakap ape.I’m speechless.Ok kot.”.
“K la camtu.Doakan Ida k.Nnt sampai Indo,Ida bg my num.Salam.Nite”.
Mak aih,camne lak bleh jadi camni.Ida ni berani tol nak mengikat janji.Ustaz Ramli dengan Ustazah Hasnah dulu wat camni gak.Alhamdulillah,berakhir dengan pernikahan.Aku ni boleh tahan gak buayanye,boleh ke aku jadi PENCINTA yang setia??
Tittttttttt.tittttttttt.Ade sms masuk lak.Sape ye:
MIN:Amal,I have big problem.Nak share with u leh x?”.Min ni lagi sorang,ade buayafren dah tapi sibuk soh aku jadi advisor.Em,takpelah.Sesekali sekala tolong kawan kan.Papa2 pun,aku dah hepi tahap gaban ni dengan berita dari Ida tadi.Lan,jangan jeles.Ida janji dengan akuuuuuuuuuuuuuuuuu.se
“Along,ape yang hepi sangat tu.Berseri2 muka.”.
Ibu lah weh.Kantoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

No comments: