@rubiadaibrahim

Tuesday, June 9, 2009

JANJI 13:Buaya lagi??

Pening!Pening memikirkan soalan exam dan menyeliratkan urat saraf.Pening juga memikirkan prosedur dan ranjau hidup di bumi orang yang penuh dugaan.
Kebetulan hari ini baru habis Oral test.Ingatkan habis sekolah menengah dah tak ada benda-benda macam gini.Alik-alik,termasuk kat Universiti yang ada oral test lak.Pening juga la nak menganalisis kes.Nak pula dapat doktor straight,menangis tak keruan la jawabnya.
Sedih memang sedih bila memikirkan kita tak dapat apa yang kita target.Apa yang kita rasakan,kita mampu capai dan genggam dalam hidup.Tapi dalam kesedihan tu gak,mengingatkan aku tentang aku sebagai seorang hamba pada Tuhan.Tuhan Maha Pengatur dan Berkuasa Atas tiap-tiap sesuatu.
Dan Alhamdulillah,hati terubat bila mengingatkan kata-kata-NYA.
”Kamu merancang,Allah merancang.Dan Allah sebaik-baik Perancang”.
Ya Allah,terima kasih atas peringatan itu.
-----------------------
Hari ini dah habis exam.Puh,leganya.Rasa beban yang tergalas hilang dari bahu.Beratnye bukan main.Maunya tak berat,buku-buku dia gemuk kemain.Ada sekali,buku nih terjatuh atas kaki.Bengkak jugalah seminggu.Lebam birat semua ada.Sob-sob..
Memandangkan masa terluang nih tak baik kita biarkan berllau macam tu je.So,aku dan kawan-kawan pun plan la nak menghabiskan masa dekat aktviti berfaeah sket.Hehe.Kita layan movie dan drama korea yang dah sekian lama tnggu turn nak dipasang.Apa guna beli je tapi tak tengok kan?Hehe.
Kebetulan lak,aku baru je pindah rumah sekarang ni.Ada masalah sket kat rumah lama.Lagipun,aku nak duduk dengan kengkawan satu batch.Senang sikit urusan.Sebelum ni macam kera sumbang juga lah.Dah la kera,sumbang lak tu.
Aku memang suka rumah ni.Rumah besar,bilik besar dan aku memang sedia besar.Layan jelah.Nak plak,semua ahli rumah baru ni hantu cerita korea,maka aku pun dah pandai la SarangHae sikit-sikit.Merosakkan bahasa korea yang belum rosak.Hehe.
Tapi 2,3 menjak ni aku rasa geram gak la.Nak tau kenapa?Tunggu..haha.
------------------------------------
Al-kisahnya begini.Tengah-tengah best aku layan cerita korea di tengah-tengah pagi ni,tetiba ada hamba Allah buzz aku.Dah la tak beri salam,tetiba kata nak berkenalan dengan aku.Potong stim betoi la.Geram betul aku.
Dah tu plak,siap bagi gambar die lagi.Aku tak kisah la bab-bab nak berkawan ni pada mulanya.Tapi kalo dah stat gatai nak lebih-lebih,nak berkenalan dari hati ke budi ini.Sori to say la,malas aku nak layan ko..Memang sah la mamat tu kena miang keladi bila balik kampung.Mane die dapat list aku pun aku tak tau.Dan tu plak sibuk promote suh aku join perniagaan kat internet dia.Malas aku.Tak kuasa.!!
----------------------------------------
GERAM,RASA MACAM NAK MAKAN ORANG!
Aku tukar status aku dari happy,bahagia,gembira awal-awal tu pada sengsara punya.Alik-alik mamat tu lak yang buzz aku dulu.Dia sibuk la dok kekonon nak tenangkan.Pergh,geram gile. Terus aku delete die dari list aku.Puas hati.
Dan tepat after aku berasap rasa nak bakar orang tu,Amal buzz aku.Dok sibuk tanya kenapa,siapa,dimana dan bila?Aku takde mood weh.Tak pasal-pasal lak die kena marah,.
Tapi marah aku nih ilang dan digantikan dengan rasa cuak plak.Ni semua gara-gara Amal mengayat aku.Katanya nak aku.Oh no!
Aku cepat-cepat reply YM dia.
AKU:Apa kes nak jumpa aku nih?Ko takde keje ke?
AMAL:Ops,siapa aku,siapa kau nih?Seribu kali nak marah pun,kasarnye bahasa cik kak!!
Ops,baru perasan.Aku terguna bahasa harian aku kat sini lak.Kalau la die tau aku dah pandai beraku & kau,kena nasihat la aku sat lagi.Panjang la khutbah dia.Silap aribulan,4x jumaat pun tak berhenti.
AKU:Sori-sori.Teremotional sikit.Ingatkan Amal mamat miang tadi.Sori-sori.
AMAL:Ha,mamat mane tu?Dia buat apa?Ida ok tak?
AKU:Dun worry la.I’m okay.Just die menggatai dekat YM je.Geram betu.Kalau ada depan mata,siap la.Memang saya belasah dia cukup-cukup.
AMAL:Ok la macam tu.Ida,i want to see u this holiday?Boleh tak?
AKU:Tak boleh la.Dan saya memang tak hingin jumpa apa.
Ceh,terkeluar lak rasa hati aku yang kecewa nih.Yelah kan,maunye aku tak geram.Dah la membuayakan diri,pastu nak jumpa-jumpa aku lak.Kekononnya nak minta maaf.Nak explain kat aku cerita yang sebenar.Malas aku!Tak kuasa.Dan-dan juga,hamba Allah ni merayu.
AMAL:Please Ida.Kalau pun Ida tak mau jumpa Amal,kita keluar ramai-ramai.Dengan kawan-kawan lain.Boleh tak?
Aku apa lagi,terus la dengan pendirian aku.Sekali ko mainkan aku,selamanya aku ingat.Ceh,macam berdendam lack bunyinya akan.Dan-dan Amal ugut aku plak.
Kata die:Ok,fine then.Kalau macam tu,Amala datang rumah Ida.Kita jumpa depan mak & abah Ida.
Ha,gilo ke ape?Nak libatkan mak & abah aku lak.Dan la mak & abah macam steday je kalau aku nak menikah time-time belajar nih.Maut aku kalau betu-betul la mamat ni datang.
AKU:APA kes?Saya dah terima semuanya yang berlaku tu.No need to kusutkan kepala saya lagi.
AMAL:Amal tak kire.Amal nak jumpa Ida juga!Amal akan cari rumah Ida sampai dapat.Amal tak main-main.
Sudah,aku lak yang cuak.Aku bukannya tak tahu muka amal ni tebal berinci-inci.Memang tak mustahil la die akan datang.So,kena la cari alasan supaya die tak datang rumah.Salah satu factor lagi,kalau dia datang.Tak keruan la hidup aku,habis la cerita aku kena canang satu kampong.Mak Long sure punye letak aku punye cerita kat bibir dia.Macammana ye?Pening betul memikirkan hidup yang tetiba complicated nih!Adussssssssssss!
AKU:Ok then,kita jumpa.Amal balik Malaysia bila?
Malas aku nak bertekak.Aduh la.Seumur hidup aku nih,mane pernah aku keluar dengan lelaki berdua-duaan except abang aku.Alamatnya,kena la bawak si JU mulut laser as peneman.
AMAL:Amal balik 28.8 nih.So,nak jumpa kat mana?
Waaaaaaa,i like that date.28.8 aku punye tiket balik Indon semula.Kebetulan lak kelas aku start 31.8.Hari merdeka tu. Dan dengan bangganya,aku umumkan bahawa Amal takkan berjumpa dengan aku.So,aku dah dapat elak dah dari jumpa manusia berkepala buaya ni.Yehaaaaaaaaaa,selamat jalan romeo!

2 comments:

ordinary_peach said...

ehehe....=)

best la novel nih...ekekek..suke2....

bile nk smbung?? x sabo nk tunggu...

chaiyok2!!

~~ordinary_peach~~

misz nana said...

Cite yg ni pn best gak..
Sambung lg plz.. Huhu~