@rubiadaibrahim

Sunday, July 26, 2009

Ayat Power 11:Segan la!

Mama bersendirian di rumah ketika kami pulang.Papa dan Udin ke UMP menjemput Angah sempena kenduri di Gombak esok.
Macamana Umar,seronok tak jalan-jalan?“.
Sapaan mama,Einstein sambut dengan senyuman manis.Kepalanya dianggukkan.Angguk tanda apa,itu aku tak tahu.Dan aku sendiri malas nak ambil tahu.
Amboi,mama.Dah ada menantu ni,tak pandang dah kat Along.Tanya perasaan Along pun tidak”,gurauku sambil mencebikkan bibir.Merajuk dengan mama yang seakan-akan melebihkan Einstein dalam setiap hal sekarang ni.
Mama ketawa dengan reaksiku.Padahal,aku memang sengaja buat-buat merajuk.Nak menghilangkan rasa takut yang datang dan tak hilang-hilang.Makin dekat dengan rumah,detak jantung makin kencang.Aisyh,susahnya kalau dah jadi isteri orang!
Mestilah mama lebihkan menantu mama.Bukan senang dapat anak lelaki dah terus besar depan mata.”,balas mama pendek.
Einstein tersenyum mendengarkan kata-kata mama.Tiada suara,tak seperti ketika di SPA SEROJA tadi.Takkan la dia segan dengan mama kot?
”Mama,penatnya la hari ni.Tapi best juga lah sebab Along dah berzaman-zaman tak pergi pantai.Macam jakun semacam je jadinya.Padahal rupa pantai tu sama je Hilang sikit la rasa pening dan tension sekian lama berjuang kat clinical year.Nak pula,Along dah lama mengidam ikan bakar.Memang rasa dunia Along yang punya tahu”,ulasku panjang tentang perjalanan pre-honyemoon kami.
Sebab nilah mama tak nak tanya apa perasaan Along.Tengok,mama tak tanya pun,Along bercerita dah berjela-jela tahu tak?Umar,kena banyak sabar sikit dengan Bilah ni.Entah perangai suka bercakap siapa dia terikut ni pun mama tak tahu”,tempelak mama dengan tabiaat suka bercakap aku yang tak kira masa ni.
Isk,mama ni.Sukalah buat pipi aku blushing tau!Kena membela diri yang tak terbela nih.
”Kata anak mama,so ikut perangai mamalah!”,tegasku.
Memang aku dah mama selalu begini,bertikam lidah soal remeh-temeh.Makin mengeratkan ikatan ibu dan anak antara kami.
Einstein ketawa kecil melihat aku dan mama bertikam lidah.Serentak,pandangan mata aku dan mama beralih pada Einstein yang masih belum berhenti ketawa.
Kenapa abang ketawa.Tak ada yang kelakar tahu tak?”.
Takdelah.Tengok Bilah dengan mama,memang tak syak lagi Bilah ni anak mama.Tak payah nak salah-menyalah pun,orang dah tahu Bilah mewarisi perangai mama.”,jelas Einstein pada kami.
Mama tergelak dengan penjelasan Einstein.Mungkin tak sangka menantunya tu boleh menganalis perangainya yang diturunkan pada aku.Pantang dicabar dan tak mahu mengalah.
Einstein memerhatikan jam tangannya.Dia kelihatan gelisah.Mungkin mahu ke masjid untuk solat Maghrib berjemaah di sana.Kebiasaan yang jarang ditinggalkan Einstein,mungkin sudah jadi rutin hariannya barangkali.
”Mama,kami masuk bilik dulu ye mama.Abang nak mandi,nak bersiap ke masjid.Takut lambat dan tak sempat berjemaah pula sekejap lagi”,ujarku pada mama,meminta diri untuk berlalu dari ruang tamu .Memberi ruang pada Einstein mempersiapkan diri.
Einstein tersenyum padaku,berterima kasih padaku kerana memahami dirinya.Mama menganggukkan kepala kemudian tersenyum.Banggalah tu dapat menantu JAWI.Hehe.
Langkah Einstein aku ikuti lambat-lambat.Melihat langkahku yang tak sama dengannya,Einstein berhenti.Tangan aku dicapai,lantas kami berjalan beriringin.Deri jelingan mataku,mama tersenyum senang.Sedangkan aku,sudah hilang rasa tenang.Aduhai,kena berguru dengan mama bab menjadiISTERI SEJATIni.
---------------------------------------------
Tuala mandi aku letakkan di atas katil.Einstein menganggalkan cermin matanya,diletakkan di atas meja solek.Baju Melayu dan kain pelikatnya aku keluarkan dari begnya.Seketika aku leka dengan tugas aku dan rasa tak percaya dengan diri sendiri.Tanpa disuruh,aku dah mula melaksanakan tugas aku sebagai isteri.
Sayang,tak mahu mandi sekali dengan abang ke?”,soalan Einstein membuatkan aku bungkam.
Aku terdiam seribu bahasa.Takde angin,takde ribut,rasa seram sejuk seluruh badan.Aduhai,kenapa timbul bab mandi sama-sama nih.Nak buat aksi Hollywood apa?
Lah,takut dekat abang ke?Dun worry la,abang tanya je”,jelas Einstein bila tiada jawapan dari mulut aku.
”O,ok.Abang cepat mandi.Nanti lambat pula ke masjid”,dalihku.
Einstein tertawa kecil mendengarkan getaran suaraku.Aduhai,makin takut rasanya dalam hati.
Macammana abang nak cepat,tak ada orang nak mandikan abang”,balas Einstein.Aduhai,dia menguji aku lagi!
Apelah nasib,apelah nasib.Nampak gayanya,aku kena minta nasihat Boss Besar jap lagi.
Abang sikit punya besar,nak kena mandi dengan orang buat apa.Setahu Bilah,orang-orang tua ni kena mandikan bila meninggal je.”,gurauku sambil ketawa,cuba menghilangkan rasa gemuruh yang masih mencengkam di tangkai hati.
Isk,mana ada.Ingat tak masa kurusu pre-nikah tu.Ustaz tu sendiri yang kata,mandi bersama ni boleh mengeratkan kasih sayang.Bilah tak nak mengeratkan kasih sayang dengan abang ke”,soal Einstein lagi.
Bilah tahu.Tapi Bilah kan dah mandi dekat spa tadi.Abang jelah yang mandi.Next time la ye!”,pujukku.
Padahal,bukan itu yang ingin aku ungkapkan.Akua rasa nak berlari saat ni.Masuk marathon pun takpe.Confirm aku menang punya.Huhuhu.
Ok,dear.Abang pegang janji tu.Patutlah Bilah wangi semacam je,dah mandi bunga ye.Mujur la kita terus balik rumah dari SPA tadi,kalau tidak rugi abang.Orang lain dah bau isteri abang.Ni buat abang makin sayang ni”,ujar Einstein lagi.
Einstein menghampiri aku.Kepalanya dijatuhkan di atas bahuku.Aku tak mampu bergerak,statik macam robot dah jadinya.
Tak sempat Einstein menghadiahkan kucupan,bacaan Al-Quran dari Syeikh Saad Said Al-Ghamidi bergema dari masjid tak jauh dari rumah.Tanda azan akan berkumandang tak lama lagi.
Einstein mengeluh perlahan dan aku cepat-cepat menarik tangannya ke pintu bilik air.
Sayang,tunggu abang malam ni!”,jerit Einstein sebelum pintu bilik air tertutup rapat dengan senyuman nakal di bibir.
Aku tak mampu berkata apa-apa.Dengar ayat Einstein belum tersurat tu,lagi la wayar dalam kepala makin berselirat.Silap haribulan,litar pintas lak otak aku ni.
”Mama,tolong Along!!!!!!”.
----------------------------------------------
Kami bersalaman selepas solat Maghrib yang dipimpin aku.Tangan mama aku cium.Sudah lama rutin ini tak dilaksanakan,semenjak aku bergelar mahasiswa.Pulang ke rumah jarang sekali.Biarpun ada cuti semesta,pasti masa aku penuh terisi dengan program luar kampus yang amat menuntut kesabaran.
Tadi Along kata ada something nak minta tolong mama.Apa dia?”,soal mama kepadaku.
Telekung yang maish dikepala aku tanggalkan.Dilipat rapi dan disusun di tempat gantungan telekung di sudut bilik solat.Aku tersengih memandang mama.
Segan nak menjelaskan maksud aku yang amat tersirat ni.Walaupun semalam aku dah terkantoi bab aku dan Einstein tak pernah sekali pun bersama sebelumnya tapi hari ni lain sikit.Aku berharap mama sudi menghulurkan nasihat dan kaunseling kepadaku.ISTERI GONNA BE kata orang.
Apa yang dok sengih tu Along oih.Mama tanya tu,dok melongo watpe?”,tempelak Angah bila aku masih berdiam seribu bahasa.
Angah ni suka la buat Along terkejut tau.Mujur tak ada sakit jantung je.Kalau tak,gol dah Along”.
Mana boleh Along gol sekarang ni.Kempunan Mr Einstein nanti.Kesian dia”.
Kata-kata Angah kedengaran janggal di telinga.Takkan la Angah tahu juga??Aduhai,kenapa la drama aku ni boleh dapat liputan luas.COMPLICATEDnya hidup.
Pasal Along dengan Umar ye?Along nak minta nasihat mama ye?Boleh je.Bab rumah tangga tang mana Along nak mama cerita ni?”,soal mama padaku.
Aku menggarukan kepala yang tak gatal.Kat mana nak start ye?
------------------------------------
Biasalah takut sikit,1st time la katakan.Tapi Insyaallah tak ada apa-apa.Lama-lama nanti biasalah”,ujar mama bila aku merungut tentang rasa takut menjelang malam pertamaku.
Sama seperti yang ditulis di majalah-majalah kepunyaan mama.Selepas Einstein ke masjid,majalah Mingguan Wanita aku belek.Mengungkap hal rumah yang dah bertangga tentunya.
Tapi kan mama.Majalah tu kata isteri kena menggoda suami apa ntah.Mana la Along reti bab-bab goda-menggoda nih.”,keluhku pada mama.
Mama tergelak melihat mukaku yang monyok.Macam roti canai basi dah jadinya.
”Dun worry la.Along mekap cantik-cantik je malam ni.Tu pun dah kira godaan kat suami la tu.Insyallah,semuanya ok je.”,pujuk mama lagi.
”Ha,mekap.Along mana reti mama.Along ada lips ice je kot.Benda-benda lain yang mama suruh Dania belikan tu semua Along tinggalkan kat rumah sewa.”.
”Bab make-up ni jangan risau.Bisa di atur dong.Lagipun semua ni untuk mama juga.Kalau Along cepat mengandung sok,boleh mama main dengan cucu.Best tau ada baby!”.
Ayat mama macam best je di pendengaran.Padahal,penuh makna tu.Aku perhatikan mama gembira betul menuturkan kata-kata,tak sampai hati nak hilangkan mood mama.Sudahnya,aku Cuma melayan perasaan.Cuba menjana nasihat mama yang panjang lebar padaku.Mudah-mudahan urusan tetttttt tu berjalan dengan lancar la hendaknya.
--------------------------------------------------
Einstein leka menonton TV bersama papa dan Udin ketika aku membontoti mama ke bilik.Ada sesi mengayukan diri yang akan dijalankan,ada hamba Allah yang akan berubah wajah.Dan hamba Allah tu adalah aku.Einstein memandang pelik bila aku tak menghampirinya.
Umar,mama pinjam Bilah sekejap.Ada urusan KERAJAAN MALAYSIA”,terang mama kepada Einstein sebelum sempat Einstein membuka mulut bertanyakan kepadaku.
Aku berterima kasih kepada mama kerana dah menyelamatkan aku.Bab elak-mengelak ni boleh la lepas.Bab hidup bermalam ni,aku tak tahu nak mengelak macammana.Dengan mama yang penuh semangat nakkan cucu dari aku,memang rasa beban berat tergalas di bahu.
Ok,Along.Kita start dengan make-up.Along duduk diam-diam,serahkan pada yang pakar settlekan everything!’,ujar mama sambil mengarahkan aku duduk di kerusi depan meja solek.
Peralatan mekap,mama letakkan di atas meja.Satu persatu aku perhati dan teliti.Mama ni mengancam dari aku.Satu makhluk pun aku tak pernah ada.
Sudah-sudah la belek harta make-up mama tu.Pejamkan mata,mama nak start dah ni.Bismillahirrahmanirrahim”.
Aku pejamkan mata.Aku rasakan tangan mama lincah beraksi atas muka aku.Sekejap rasa bibir aku dioles lembut,kemudian ke pipi dan mata.Warna apa lipsticknya aku tak pasti lak.Jangan warna merah menyala sudah.
Aku awal-awal dah warning kat mama.Aku setuju nak dimake-up tapi dengan satu syarat.Aku nak kelihatan natural.Bukan macam pelakon opera tak bertauliah.Mama tergelak mendengarkan syarat aku.Dan aku sekarang berdebar-debar juga nak buka mata.Apa la perubahan kat muka aku ye?
Ok,dah siap.Along,buka mata.’,arah mama kepadaku.
Mata aku buka perlahan.Cermin depan mata aku pandang.Boleh tahan jugalah cantiknya aku ni rupanya.
Kalau macam nilah rupa Along selalu,confirm Umar tak mahu pergi jauh-jauh dari Along tau”,tambah mama.
Aku tersengih mendengar kata-kata mama.
”Ha,tapi kenalah Along mengancam sikit malam ni.Tak glamor la kalau pakai kain batik dengan T-shirt je.Tunggu jap,mama pinjamkan baju mama yang seksi-meksi sikit!”.
”Ha,kena pakai baju seksi.Mama tak mahulah Along.Pakai macam ni sudah la!”,helahku.
Mama menggelangkan kepala.Aduhai,ni kena paksa rela nih!
Mana boleh..Along dengan Umar punya malam istimewa nih.Rasanya mama ada belikan baju tidur untuk Along sebelum Along nikah dulu.Tapi mama tak ingat pula letak dekat mana.Tunggu sekejap,mama pergi cari”,tegas mama.
”Mama,tak yah pinjam baju mama pun ok kot!”,kataku pada mama,menghalang niat mama.
Mama memandangku pelik,mahukan penjelasan kerana menghalangnya.
Sebenarnya Along ada baju tidur seksi tu mama.”,kataku pendek.
Bagus la kalau macam tu.Mana bajunya,meh bagi mama tengok.Nak make sure baju tu lulus piawaian 1st night Along’,balas mama girang.
Kotak hadiah berbalut kertas penuh gambar love aku tarik dari laci meja solek dan diletakkan di atas meja.
”Siapa bagi Along ni.Mengancam betul hadiahnya,menguji keimanan ni!”,tanya mama sambil membuka balutan kotak tersebut.
”Dania dengan Nani”.
”Bagus la macamtu.Barulah best fren terbaik kata orang.”.
Memang terbaik la.Sampai gurauan aku yang tak memalukan diri sendiri ni diaorang boleh ingat.
”Along,pakai cepat.Pandai betul diaorang pilihkan.Confirm Umar tak nak jauh dengan Along pasni.Cepat-cepat bagi cucu kat mama ok!”,arah mama sambil meletakkan baju jarang lagi mengancam tersebut di tanganku.
Berat rasa hati nak menyarungkan ke badan.Kena salin uniform lak di malam yang mulia nih!Adeyh.
”Along.Ingat pesanan mama tahu,jangan tolak keinginan suami.Jap lagi,ikut je rentak Umar.Along bersiap cepat,10 minit lagi mama suruh Umar masuk”,kata mama sambil melangkah keluar bilik dari bilik.
Ha,10 minit.Kenapalah Doraemon tak ada betul-betul ye?Kalau tak boleh juga lambatkan masa.10jam lagi ke,10 hari lagi ke?Aduhai,malam yang hening,aku makin pening!
--------------------------------
Ketukan di pintu perlahan tapi cukup mendebarkan jantung.Hati rasa hilang dari badan.Aku cuba berlagak tenang.
”Ya Allah,permudahkan urusanku ini”,doaku dalam hati.
Dari cermin solek,aku perhatikan Einstein melangkah perlahan ke dalam bilik.Dia kelihatan terkejut benar dengan kehadiran perempuan seksi di bilik kami.Cermin matanya yang tadi di tangan cepat-cepat dipakai ke mata.
Aku yang awalnya nak ketawa dengan reaksinya terdiam seribu bahasa bila Einstein dah buka mulut.
”Ya Allah,Bilah ke?Abang ingatkan siapa la tadi.Cantik sangat sampai abang tak kenal!”.
Aku menghadiahkan senyuman manis padanya.Sama seperti ajaran mama padaku.Aku berselawat dalam hati,berharap rasa takut dan gemuruh pergi dari sudut hati.
Einstein menghampiriku.Tangannya diletakkan di atas bahuku.Aku memejamkan mata,takut nak berbalas pandangan mata dengannya.
”Isk,dah cantik-cantik pun malu dengan abang.Bilah,terima kasih banyak-banyak sebab sudi jadi isteri abang”,bisik Einstein di telingaku.Terasa kucupan hangat di kepalaku.
Tangan Einstein kejap di bahuku.Rasa geli datang tanpa di pinta.Tanpa sedar,bahuku terangkat dan Einstein berhenti menyentuhku.
”Abang,Bilah nak minta maaf banyak-banyak.Bilah terlebih sensory receptor sikit,so Bilah rasa geli kalau ada orang usik.”,jelasku sambil memandangnya penuh mengharap.
Berharap dia memahami bahawa aku bukan sengaja menolaknya.Dek kerana ceramah mama tadi juga,aku rasa bersalah dengan keadaan yang dicetuskan aku.Berdosa dan dilaknat malaikat isteri yang menolak keinginan suami.
”Abang tak marah la.Mama dah bagitahu abang tadi.”,jelas Einstein padaku.
Aku menarik nafas lega.Patutlah lama sangat menunggu Einstein tadi.Rupa-rupanya mama berceramah juga dengan menantu kesayangan dia ni.
Pandangan mata Einstein penuh menggoda.Aku termalu sendiri.Nak pula dengan baju seksi tak hengat ni,lagi la tak berpijak di bumi yang nyata.Rasa transapent semacam je!Pandangan Einstein lak macam ada udang di sebalik manggi je rasanya.
”Bilah,abang rasa abang tahu dah nak borak apa dengan Bilah kalau Bilah mengigau lagi malam ni!”.bisik Einstein ketika menuntunku ke katil.
Aku terkejut dengan kata-katanya.Matanya aku tatap.
"Rupanya ini baju merah la apa ntah yang sayang dok marah malam tadi.Kalau ginilah bajunya,memang tak tidur malam la abang.Penat nak melayan Bilah meluah perasaan”,gurau Einstein padaku.
"O.kiranya abang dah tahu la pasal baju ni malam tadi?",soalku padanya

Einstein menganggukkan kepala sambil ketawa perlahan.

"Ada la tau sikit-sikit.Tapi tak banyak manalah sebab Bilah banyak snagat ceritanya.Tapi sayangkan,sayang yakin dengan semua ni.Is it okay if we have our first night now.",soal Einstein sambil menatap wajahku.

Aku sekadar menganggukkkan kepala.Tak yakin apanya kalau sebegini daring aku punya baju.Tak pernah ada dalam kamus hidup aku nak menyeksi dan menyeksakan diri.Nak bagi ulasan panjang lebar,semua point penting dah hilang dari kepala.Debaran dalam hati makin memuncak bila aku rasakan tangan Einstein perlahan mengusap badanku.Rasa geli aku cuba tahan.
Dalam gementar antara kami,aku terdengar Einstein berselawat dan berdoa perlahan.
“Bismillahirrahmanirrahim.Ya Allah,jauhkanlah kami dari syaitan dan jauhkan syaitan dari apa yang telah Engaku rezkikan kepada kami”.
Dan seterusnya,aku Cuma menurut rentak Einstein.Dah kira jadi isteri orang betul-betul la ni ye?Adeyh,dah ada pengalaman jadi isteri dah aku rupanya.Jangan ada liputan berita esok hari sudah.Dan jawapan aku yang pasti,no comment.Malulah!
p/s;salam semua,selamat membaca.I will going back home on 29 july.so,maybe lambat sikit utk next n3.Apa-apa pun,sudut ilmu di sebalik this n3,bolehlah dibaca di blog lagi satu..+Cantik,Ok ke? Wassalam

4 comments:

yusni said...

syoknye...
nk lg...
x saba nk tggu..
next n3 plzzzzz....

MaY_LiN said...

huhuhu..
mesti mengancam la..
huhu..
sok mesti ade reporter nk news hangat

princess said...

gle la...mngncm beb..wakakah..

cpt smbng tau..x kesh la pape pon..

L said...

haaa comel xDD